Gastrit ile Ülserin Arasındaki Fark Nedir ? Kanser Oluşumunda Gastritin Etkisi

gaul

GASTRİT VE ÜLSERİN FARKI
1.Gastrit, midenin iltihabıdır. Ülser, iltihabın daha da ilerlemesi sonucu mide de açılan yaradır.
2.Gastritte midenin içini saran hücre sistemi yani mukoza sağlamken, ülserde bu koruyucu hücre sistemi yara olmuştur. Yani ülserde mukoza artık sağlam değildir.
3. Ülser deki belirtiler, çok daha şiddetli ve ağırdır. Ağrı sırta bile vurabiliyor. Ülser de şikayetler daha çok, aç iken oluşur.
4. Gastrit te ise belirtiler yemek yedikten sonra oluşur.
5. Ülser, Gastrit rahatsızlığının ilerlemiş halidir.

GASTRİT KAÇA AYRILIR ?
Gastrit akut veya kronik olmak üzere ikiye ayrılır. Akut demek aniden olan kronik ise uzun zamandır var olan anlamına gelir.

AKUT GASTTRİ BELİRTİLERİ
-Midede yanma, ekşime
-Baskı ve basınç hissi
-Ağrı görülür.
-Gaz
-Aç karnına ağrının artar.
-Bulantı ve kusma
-Kanlı kahverengi kusma
-Dışkı yani büyük abdestin simsiyah katran gibi olması

KRONİK GASTRİT BELİRTİLERİ
-Ağrı daha az belirgin
-Yemek sonrasında şişkinlik ve dolgunluk hissi,
-Erken doyma
-Bulantı hissi
-Geğirme
-İştahsızlık
-Ağızda kötü tat
-Ağrı artarsa kronik gastrit artık ülsere çevirmiş denilebilir.
-Kanlı kahverengi kusma
-Dışkı yani büyük abdestin simsiyah katran gibi olması

GASTRİTİN SEBEPLERİ

-Helicobacter pylori Bakterisi: Kronik gastritin en sık görülen nedenidir. Ağız yoluyla alınır. Midede yerleşen ve burada gastrit yapan bir bakteridir. Toplumumuzun yaklaşık %80 inin bu bakteri ile enfekte olduğu gösterilmiştir. Temiz ve hijyenik hazırlanmayan gıdalardan özellikle geçmektedir.

-Aspirin ve Antiromatizmal İlaçlar: Bu tür ağrı kesici ve antiromatizmal dediğimiz ilaçlar mide mukozasındaki koruyucu mekanizmaların zayıflamasına yol açmak suretiyle mukozanın asit ve diğer saldırgan faktörlere karşı hassasiyetini artırırak gastrit oluştururlar.

-Otoimmun gastrit: Vucudun bağışıklık sisteminin yanlışlıkla mide duvarını yabancı bir mikrop gibi algılayarak tahrip etmesidir. Bu hastalarda mide asidinin azalması yanında vücutta demir ve B12 vitamini eksikliğine bağlı kansızlık dediğimiz anemi hastalğı da gözükür. Ayrıca bu kişilerde Hipotiroidi (Hashimato tiroiditi), Sjögren sendromu, Romatoid Artrit, Lupus, ve tipI diabet gibi diğer hastalıklar görülebilir.

-Alkol: Mide duvarına zarar vererek akut yada kronik gastrit yapar.

-Hipertrofik Gastrit: Midenin iç yüzünü saran kıvrımların iltihabı nedeniyle kabalaşması ve genişlemesi sonrasında ortaya çıkan gastrit hipertrofik gastrit olarak adlandırılır. Bu tür gastritin bir türü Menetrier hastalığı olarak bilinir. Mide duvarının aşırı protein kaybı sonucunda kanda protein seviyesi düşer ve ödem oluşur.

GASTRİTİN TEŞHİSİ:
Gastritin teşhisi modern tıpta artık Endoskopi ile konulmaktadır. Her vakadan biyopsi rutin olarak alınır. Bu biyopside bakteri ve olası Tümör riski var mı buna bakılır.

PEKİ BAKTERİ (Helicobacter pylori) VAR MI NASIL ANLAYACAĞIZ ?
-Bakterinin midede varlığı endoskopik biyopsi alındığında hemen anlaşılır.
-Üre-nefes testi Helicobacter pylori için yapılır.
-Kan ve dışkıda antikor ve antijen aranabilir.

GASTRİT TEDAVİSİ:
1. Mide asidinin azaltılması şikayetlerin hafiflemesini sağlar. Yani mide asidini azaltan ilaçlar bazen tek başına yetebilmektedir. Bu kararı hekiminiz verecektir.

2.Antibiyotik Tedavisi: Helicobacter pylori Bakterisi pozitif bulunan olgularda bakterinin temizlenmesine yönelik en az iki antibiyotik içeren 1 veya iki haftalık tedavi kürleri uygulanır.
Bu tedavinin etkinliği %80-85 civarındadır. Bu ilaçlardan sonra bu bakteriyi tekrar alarak hastalanmak mümkün. Bir kere tedavi olmak demek ilerde bu hastalığa yakalanmayacağınız anlamına gelmez. Yediğiniz yiyeceklerin temizliği ve hijyenine dikkat etmelisiniz.

3.Aspirin ve antiromatizmal ilaçların kesilmesi: Bu ilaçları kullanan hastalarda bu ilaçların kesilmesi yada hekim tarafından alternatif tedavinin düzenlenmesi gerekmeketedir.

PEKİ GASTRİT TEDAVİ EDİLMEZSE İLERDE NE GİBİ KÖTÜ SONUÇLARA YOL AÇAR ?
1.Bakterinin (Helicobacter pylori) sebep olduğu kronik gastrit sık olmasa da mide ve onikiparmak barsağı ülseri, lenfoma (MALT lenfoması) ve mide kanseri gibi ciddi yan etkiler ve hastalıklar ortaya çıkabilir. Bu sebeple bu bakterinin tedavi edilmesi önem arz eder.

2.Alkol, Aspirin ve antiromatizmal ilaçların sebep olduğu gastrit bazen ciddi akut yani ani gelişen kanamalara birlikte olabilirler. Dikkat !!! Bazen bu akut kanamalar ölümle bile sonuçlanabilmektedir.


BU YAZIYI OKUYANLAR ŞU YAZILARI DA OKUDU !!!
Günün En Çok İzlenen Sağlık Videosu
Son Dakika Hava Durumu Uyarıları