Ebola Hastalığı

Ebola çok nadiren görülen viral bir hastalıktır. En önemli özelliği vucut dokularında meydan getirdiği kanamadır. Bu kanama vücut yüzeyinde ve vücut içersinde meydana gelmektedir. Hastalık vücütta agresif bir biçimde yayılarak neredeyse tüm organları tutar. Aşırı organ tutulumunun sonucunda beyaz kan hücrelerinin sayısının azalması sonucu, kontrol edilemeyen tüm vücutta yaygın kanamalara sebep olmaktadır. Tıpya bu hastalığa Ebola Kanamalı Ateşi denilmektedir. Hastalığa yakalananların % 90 ı hayatını kaybetmektedir.

Ebola Virüsü Nasıl Bulaşır ?

Ebola bulaşıcılık bakımından solunum yolu ile geçen diğer grip kızamık gibi virüslere göre daha çok daha zor bulaşmaktadır. Hastalık maymun, şempanze ve meyve yarasalarının deri ve vücut sıvılarına temas eden kişilere bulaşmaktadır. Daha sonra bu kişilere temas eden diğer insanlara da aynı biçimde bulaşmaktadır. Geçiş mekanizması
Hayvanlar->insan->diğer insanlar

ebola bulaştıran hayvanlar

şeklinde özetlenebilir. Bu hastalığı taşıyan kişilere bakan yada defneden kişilere bulaşma oranı son derece yüksektir. Ayrıca bu hastalığın bulaştığı yüzeylere temas eden ve ayrıca bu hastalara kullanılan iğnelere yanlışlıkla temas eden kişilere de bulşama oranı çok yüksektir. Özetle: – Enfekte bir kişinin kanı ya da salgılarıyla doğrudan temas. – Enfekte salgılarla kontamine olmuş objelerle temas. – Defin işlemleri sırasında cenazeye doğrudan temas edilmesi de hastalığın yayılmasında etkendir. – İyileşen erkek hastaların spermleri yoluyla hastalığı 7 haftaya kadar bulaştırması mümkündür. – Ebola Kanamalı Ateşi’ne yol açan virüsler, genellikle hasta bakımıyla uğraşırken enfekte salgılarla teması olan aileler ve arkadaşlar aracılığıyla yayılmaktadır. Ebola Kanamalı Ateşi salgınlarında hastalık sağlık tesislerinde hızla yayılabilir (klinikler, hastaneler v.b.). Maske, elbise ve eldiven gibi uygun koruyucu ekipman giymeyen personelin bulunduğu sağlık tesislerinde virüse maruziyet riski yüksektir.

Ebola nın Kuluçka süresi ne kadar ?

Belirtiler Ebola virüsüne maruz kalındıktan 2 – 21 gün (genellikle 8-10 gün) sonra görülür. Hastaların bir kısmı iyileşirken, neden bazılarının öldüğü tam olarak anlaşılamamıştır. Bununla beraber ölenlerin virüse karşı yeterli bağışık yanıt geliştiremedikleri bilinmektedir.

Ebola Hava, su ve yiyecek yoluyla Bulaşır mı ?

Hayır !!! Hava yolu, su kontaminasyonu yada yiyecek kontaminasyonu sonucu bulaşmaz. Ebola ile infekte bir kişide eğer semptomlar (belirtiler) çıkmamışsa yine diğer insanlara bulaşmaz. Özetle belirtiler çıkana kadar bulşaıcı değildir.

Ebolanın Belirtileri

Yüksek Ateş
Baş Ağrısı
Eklem ve Kas Ağrısı
Boğaz Ağrısı
Halsizlik
Mide Ağrısı
İştahszılık
Hasatlık ilerlediği zamanlar gözde, burun, kulakta kanamalar meydan gelir. Nadiren kusma, nadiren kanlı kusma, kanlı ishal ve deride döküntüler meydana gelebilmektedir.

Ebola Nasıl Teşhis Edilir ?

Ebola hastalığının belirtileri kolera ve sıtma hastalığına çok benzediğinden hekiminiz ilk olrak büyük olasılıkla bu hastalıkların testlerini de isteyecektir. Ayrıca riskli ülkelere yapılan seyahatler ve hasta kişilerle temas öyküsü de belirtilerle bir araya gelince, hekiminiz teşhis için kan testi yaparak teşhisinizi kyacaktır. Ülkemizde Ebola şüphesi olduğunda alınan kan numunesi Sağlık Balanlığımız tarafından bizzat çalışılarak sonuçlandırılmaktadır.

Ebola Teşhisi Konulan Kişi Karantinaya Alınır mı ?

Hastalığın diğer kişilere bulşamasını engellemek için hasta olan kişiler hastanede izole edilmektedir.

Ebola Hastalığının Tedavisi ?

Ebola hastalığının henüz tıbbi bir yöntem ve ilaç yoktur. Deneysel amaçla kullanılan serumlar Batı da bazı merkezlerde deneme aşamasında test edilmektedir. Ebola teşhisi konulan hastalara destekleyici tedavi yapılmaktadır.

– Serum ile destekleme
– Oksijen
– Tansiyon destekleyici İlaçlar
– Kan Transferi
– Vücutta başka bir enfeksiyon var ise onun tedavisi

Ebolanın Aşısı Var mı dır ?

Hayır. Ancak geliştirmek üzere, son derece yoğun çalışmalar yapılmaktadır. Umuyoruz bugün yarın aşısıbulunacaktır. BAtılı merkezler bulmaya çok yakın olduklarını açıklamaktadırlar.

Ebola En Sık Nerelerde Görülmektedir ? Adı Nereden Gelmektedir ?

Ebola Virüsü Hastalığı salgınları öncelikle tropikal ormanların yakınında bulunan Orta ve Batı Afrika’nın ücra köylerinde meydana gelmektedir. İlk vaka Demokratik Kongo Cumhuriyetinde bulunan Ebola nehrinin yakınında ortaya çıktığı için adını alan hastalık ilk defa 1976 yılında çok büyük bir salgına sebep olmuştur. Ebola virüsünün 5 çeşidi bulunmaktadır.

Afrika’da teyit edilmiş vakalar şu ülkelerden bildirilmiştir

-Liberya
-Sierra Leone
-Gine
-Nijerya
-Demokratik Kongo Cumhuriyeti (DRC)
-Gabon
-Güney Sudan
-Fildişi Sahilleri
-Uganda
-Kongo Cumhuriyeti (ROC)
-Güney Afrika (importe olmuş)

Bu Ülkelere Seyahat Eden kişiler Nasıl Tedbir Almalıdır ?

Diğer bulaşıcı hastalıklarda olduğu gibi hastalığı önlemenin en önemli uygulamalarından biri ellerin düzenli olarak yıkanmasıdır. Ellerinizin su ve sabunla yıkanması (ya da sabun bulunmadığı yerlerde ve ellerin açıkça kan ve vücut sıvılarıyla kirli olduğu durumlarda susuz alkol-bazlı el losyonun kullanılması) cildinizden potansiyel enfekte materyalleri uzaklaştırır ve hastalığının geçişini önler. Eldiven kullanılan durumlarda eldivenleri çıkarmadan önce su ve sabunla yıkayınız ve eldivenleri çıkardıktan sonra da ellerinizi yıkayınız. Ölü hayvanlarla, özellikle de primatlarla temastan kaçınınız. Yerel pazarlarda tüketim için satılan primatlar dahil vahşi hayvanların etini yemeyiniz. Enfeksiyon olasılığını asgariye indirmek için Ebola Virüsü enfeksiyonu olduğundan şüphelenilen insan ya da hayvanlarla yakın temas ederken enfeksiyon kontrol önlemlerini uygulayınız. Sağlık tesislerinde hastalık bulaşma riski yüksektir. Bu nedenle sağlık çalışanlarının bir Ebola Hemorajik Ateşi vakasını fark etmesi ve pratik viral hemorajik ateşi karantina önlemlerini veya bariyer hemşirelik tekniklerini uygulamak için hazır olması gereklidir. Bu önlemler arasında koruyucu kıyafetlerin giyilmesi (önlük, eldiven, maske, göz koruyucu ekipman gibi) yer almaktadır. Enfeksiyonun yayılmasını önlemekle ilgili olarak ekipman ve enjektörlerin sterilize edilmesi, uygun bir şekilde imha edilmesi ve hastaların vücut salgılarının da uygun bir şekilde imha edilmesi de önemlidir.


Ebola Virüsü


BU YAZIYI OKUYANLAR ŞU YAZILARI DA OKUDU !!!
Günün En Çok İzlenen Sağlık Videosu
Son Dakika Hava Durumu Uyarıları