Alzheimer Hastalığının Sırları Çözülüyor mu ?

Northwestern Tıp Fakültesi’nden araştırmacılar, Alzheimer hastalarının bağışıklık sisteminde önemli değişiklikler keşfetti. Bu bulgular, hastalığın nasıl ortaya çıktığına dair yeni bilgiler sağlayabilir ve tedavi için yeni yollar açabilir.

Araştırmacılar, virüs enfeksiyonları, çevresel kirleticiler ve yaşam tarzı faktörleri gibi çeşitli unsurların bu değişikliklere katkıda bulunabileceğini söylüyorlar. Bu faktörlerin bağışıklık sisteminde epigenetik değişiklikleri tetikleyebileceği, periferik bağışıklık yanıtını Alzheimer hastalığı riskiyle ilişkilendirebileceği öne sürülüyor. Çalışmanın odağı kanın içindeki bağışıklık sistemi idi. Araştırmacılar, Alzheimer hastalarındaki her türden bağışıklık hücresinin epigenetik değişiklikler sergilediğini keşfetti.

Çalışmanın en önemli bulgularından biri, periferik bağışıklık sistemini manipüle etmek için potansiyel terapötik hedefler olabilecek birkaç genin tanımlanmasıdır. Bunlar arasında T hücrelerindeki CXCR3 reseptörü öne çıkıyor.

Ayrıca apolipoprotein E genotipine bağlı olarak monositlerde epigenetik değişiklikler de tespit edildi.  Bu gendeki değişikliklerin Alzheimer hastalığı riskini etkilediği bilinmektedir.

Araştırmacılar, CXCR3 reseptörü gibi potansiyel terapötik hedefler belirledi. Periferik bağışıklık sistemini manipüle etmek, Alzheimer’a karşı yeni tedavilerin geliştirilmesine yol açabilir.

Kaynak :

BU YAZIYI OKUYANLAR ŞU YAZILARI DA OKUDU !!!
Günün En Çok İzlenen Sağlık Videosu
Son Dakika Hava Durumu Uyarıları