B12 VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ YORGUNLUĞUNUZUN SEBEBİ OLABİLİR

Son günlerde üzerinizde bir yorgunluk varsa sebebi B12 vitamin eksikliği olabilir. B12 vitamini eksikliği olan kişilerde bir takım norolojik belirtiler ortaya çıkar. Bunlar:

1.Yorgunluk
2.kafa karışıklığı, konsantre olamama, okuduğunu anlamama
3.Hafıza kaybı ve unutma, kolay hatırlayamama
4.Bunaması olan hastalarda B12 vitamini düşüktür.
5.Uyuşukluk, el ve ayakta karıncalanma
6.Anemi yani kan eksikliğine bağlı çarpıntı, üşüme, halsizlik, nefes nefese kalma, çabuk yorulma, deri renginin solması …)
7.Kemiklerde zayıflama





NORMAL OLAN VE HİÇ BİR HASTALIĞI OLMAYAN KİŞİLERDE OLUR MU ?

EVET, Bazı insanlarda genetik emilim bozukluğu olabilir. Yada gastrit gibi durumlarda B12 emilimi bozulur. Bazı ilaçlar örneğin antiasit denilen mide ilaçları, antibiyotikler emilimi bozar. Ayrıca veganlar hayvansal gıdalar almadıklarından bu kişilerde B12 eksikliği olur.

HANGİ İLAÇLAR B12 EMİLİMİNİ BOZAR ?

Antibiyotikler, antiasitler ve diyabet (Şeker hastalığı) ilaçlarının B12 vitaminin emilimini engellediği biliniyor. BU sebeple bu ilaçlar verildiğinde hastalara B12 takviyesi yapılır. Buna hekiminiz karar verecektir.

B12 EKSİKLİĞİ HANGİ DURUMLARDA VE HASTALIKLARDA ÇOK SIK GÖRÜLÜR ?

1. Veganlar B12 eksikliği için risk altındadır.
2. Crohn ve çölyak hastalığı olanlar (İltihabi Bağırsak hastalıkları)
3. Kilo kaybı cerrahisi
4. Kronik alkolizm
5. Yaşlılık (Yaşlanmaya bağlı emilimin azalması)

B12 EKSİKLİĞİ TEDAVİ EDİLMEZ İSE NE OLUR ?

Eğer zamanında tespit edilemez ve kronik B12 eksikliği olursa geri döndürülemez kafa karışıklığı, hafıza kaybı ve bunama da dâhil olmak üzere zihinsel sorunlar oluşabilir.

B12 Yİ HANGİ GIDALARDAN ALACAĞIZ ?

B12 hayvansal kaynaklı gıdalardan alınır. Et, kümes hayvanları ve deniz ürünleri gibi hayvansal ürünlerin ve süt, yumurta, yoğurt, peynir gibi sütlü gıdalar B12 den zengindir. Bu gıdaların alınması B12 seviyesini artırır.

VEGANLAR RİSK ALTINDALAR ÇÜNKÜ !!!

Veganlar şu tezi dile getirir: bal, sebze ve meyveler ile B12 alıyorum. Ama B12 kaynağı hayvansal gıdalardır ve bunlar yeterli olamayabilir. Bu sebeple veganların B12 takviyesi almalarını uzmanlar önermekte.

B12 DÜŞTÜĞÜ NASIL ANLAŞILIR ?

Genellikle kişiler aşırı yorgunluk, halsizlik, çarpıntı, hafızada yavaşlama, konsantre olamama, okuduğunu anlayamama, el ayakta uyuşma gibi şikayetlerle hekime başvurur. Hekiminiz kanda B12 bakarak B12 seviyesinin düştüğünü hemen tespit eder.

B12 DÜŞÜKLÜĞÜNÜN TEDAVİSİ

B12 si düşük kişilere B12 vitamini ağızdan yada iğne şeklinde takviye olarak verilir. Bunun alım şeklini hekiminiz belirler. Çünkü hafif düşüklük durumlarında, ağır düşüklük durumlarında ve altta yatan hastalık olup olmamasına yada kullanılan ilaçlar bunun ağzıdan mı iğne mi olacağının seçiminde etkili rol oynar.


BU YAZIYI OKUYANLAR ŞU YAZILARI DA OKUDU !!!
Günün En Çok İzlenen Sağlık Videosu
Son Dakika Hava Durumu Uyarıları