Harvard Üniversitesi Araştırmacıları Egzema Kaşıntısının Sebeplerinden Birini Keşfetti

Harvard Tıp Fakültesi’nden araştırmacılar, yaygın bir cilt bakterisi olan Staphylococcus aureus’un doğrudan sinir hücrelerini etkileyerek kaşıntıya neden olabileceğini keşfettiler. Bilim insanları ilk kez bakterilerin ciltteki sinir hücrelerini harekete geçirerek kaşıntıya neden olabileceğini gösterdi.

Bulgular, egzama ve dermatit gibi iltihaplı cilt rahatsızlıklarında ortaya çıkan kaşıntıyı tedavi etmek için yeni fırsatlar doğurabilir. Araştırmacılar, fareler ve insan hücreleri üzerinde yaptıkları çalışmalarda, S. aureus’un bir kimyasal madde saldığını ve bu kimyasal maddenin, deriden beyne sinyal ileten sinir liflerinde bulunan bir proteini aktive ettiğini buldular. Bu proteinin aktivasyonu, kaşınma hissine yol açıyor.

Staphylococcus aureus, sinir hücrelerimizi değiştirerek kaşıntıya neden oluyor. Bakteri, sinirlerimizdeki bir protein olan PAR1’i aktive eden bir kimyasal salgılıyor. Bu, cildimizden beynimize bir sinyal gönderiyor ve beynimiz bu sinyali bir kaşıntı olarak algılıyor.

Aslında, dermatit hastalarının cildinde, sağlıklı ciltli insanlara göre daha yüksek seviyede protease V8 adı verilen bu enzim bulunuyor. Protease V8, genellikle uyuyan bir protein olan PAR1’i aktive ediyor ve bu da kaşıntıya neden oluyor. Staphylococcus aureus mikrobu da PAR1’i aktive edip kaşıntıya sebep oluyor.

Araştırmacılar, S. aureus’un kaşıntıya neden olduğu mekanizmayı daha iyi anlamak için daha fazla araştırma yapmayı planlıyorlar. Bu araştırmalar, S. aureus’un neden olduğu kaşıntıyı, egzemayı veya atopik dermaititi tedavi etmek için yeni ilaçların geliştirilmesine yol açacak gibi duruyor.


BU YAZIYI OKUYANLAR ŞU YAZILARI DA OKUDU !!!
Günün En Çok İzlenen Sağlık Videosu
Son Dakika Hava Durumu Uyarıları