Kefirin Faydaları? Ne Zaman İçilmeli? Yoğurttan Ne Farkı Var?

kefir nedir ne zaman içilir yoğurttan farkı nedir

Kefir: çok eski zamanlarda bulunmuş, özellikle Kafkasya bölgesinde yapılan, bugün ise Avrupa ve Amerika ve ülkemizde ticari amaçla üretilen süt asidi ve alkol fermantasyonu yardımıyla yapılan köpüklü, koyu kıvamlı, hafif ekşimsi fermente bir süt ürünüdür. Yoğurda benzer. Ama yoğurt değildir.

PROBİYOTİKLER NEDİR ?

Probiyotikler tüketildiklerinde sağlık üzerinde olumlu etki yaptıkları düşünülen mikro organizmalardır. Probiyotikler, canlı bakterileri ve mayaları içerir. Bağırsağımızda bulunurlar ve bağışıklık sistemimizin çalışmasını sağlarlar. Bu tanımdan anlaşılacağı bu bakteri ve mayalar olmadan yaşama şansımız yok. Bunlara dost bakteri ve mayalar diyebiliriz.

PREBİYOTİK NEDİR ?

Prebiyotikler ise bağırsaklarda yaşayan yararlı bakterilerin sayısını ve faaliyetini ve probiyotiklerin etkisini arttıran, sindirilmeyen bileşenler. Bu besinlere örnek olarakYoğurt ,Peynir, Kefir, Lahana Turşusu, Salatalık Turşusu, Ayran, Keçi Sütü, Kombu Çayı, Mikro Yosunlar, Bitter Çikolatayı verebiliriz.

DİKKAT !!! PROBİYOİK VE PREBİYOTİK AYNI ŞEY DEĞİL KARIŞTIRMAYINIZ !!!

PEKİ YOĞURT İLE KEFİR ARASINDAKİ FARKLAR NELER ?

  1. Kefirde çok sayıda faydalı mikroorganizma var. Yoğurtta ise 2 çeşit faydalı mikroorganizma var. Bu durumda probiyotik değeri yüksek olan kefir.
  2. Kefirin prebiyotik içeriği yüksektir. Yoğurdun prebiyotik içeriği ise azdır.
  3. Besleyici olarak her ikisi de eşit. Aynı oranda kalsiyum ve protein içerir. Fark yoktur
  4. İkisininde içeriğinde B2, B12 ve K2 vitamini bulunur. Vitamin içeriği olarak arada fark yok. Oran olarak yoğurt daha az K2 vitamini içerir.
  5.  Kefirin içinde sindirime yardımcı enzimler var. Buda sindiriminizi son derece kolaylaştırır. Yoğurtta ise sindirimi kolaylaştıran enzimler yok.

KEFİR NE ZAMAN İÇİLMELİ ?

Yetişkin insanlar günün her saati içebilir. Çocukların büyümesine son derece faydalı olan kefir: çocuklara yatmadan önce verilirse çok faydalı ve büyümeye ve kemik gelişimine katkı sağlıyor. Ancak mide rahatsızlığı varsa yatmadan iki saat önce verilmesi daha iyi olacaktır.

NE KADAR TÜKETMELİ ?

Günde 1 bardak kefir tüketilmesi öneriliyor. Daha fazla içmenin bir faydası yok.

KEFİRİN FAYDALARI

  1. Bağışıklığı güçlendiriyor: İrlanda’da yapılan bilimsel bir çalışmada kefirin bağışıklık sistemini güçlendirdiği bilimsel olarak kanıtlanmıştır.
  2. Kansere neden olan hücrelerin gelişmesini önler
  3. Alerji ve astımda etkili: Alerji ve astımı olanlara iyi geliyor. Belirtiler azalıyor.
  4. Kemik gelişimi ve sağlığı açısından önemli: Özellikle çocuklarda ve menopoz döneminde kemik erimesi olan kişilerde kemik gelişimi için son derece faydalı
  5. Bağırsak florasını düzenliyor: Bağırsakta meydana gelen iltihabi durumları azaltıyor. Bağırsak kanserine karşı koruyor ve en önemlisi bağırsak florasını düzenleyerek KABIZLIĞA iyi geliyor.

BU YAZIYI OKUYANLAR ŞU YAZILARI DA OKUDU !!!
Günün En Çok İzlenen Sağlık Videosu
Son Dakika Hava Durumu Uyarıları