Kışın Çocuklarda Altıncı Hastalık Riskine Dikkat!

Altıncı hastalık özellikle kışın çocuklarda yüksek ateş ve döküntü ile seyreden bir hastalıktır.
Bu hastalığın sebebi bir virüstür. Herpes tip 6 virüsü bu hastalığa sebep olur. Çok çabuk diğer çocuklara da bulaşabilir.  Bu hastalık ortaya çıktığında mutlaka hekime başvurmak gerekir. Ağır seyreder. Hastalık virüs hastalığı olduğu için direk tedavi edecek ilaç yok. Altıncı hastalık genellikle altı ayla üç yaş arasında görülmektedir. Hastalığı bir kere geçiren çocuklara ömür boyu bağışıklık kazanır. Hastalığın tedavisi için antibiyotik kullanılmaz ancak başka komplikasyonlar varsa hekiminiz antibiyotik eklemesi yapabilir. Asla kendi başınıza antibiyotik vermeyiniz.

KULUÇKA SÜRESİ:
Genelde virüs alındıktan 10-17 gün “ortalama 9 gün” kadar insanın vücudunda bir üreme dönemi sessiz dönem yada bizim kuluçka dönemi geçirir ve sonra hastalık yapar.

 

BELİRTİLER:ve TEDAVİ
Hastalığın belirtisi yüksek ateştir. genellikle 39 -39.5  civarında seyreden bir ateş vardır Ellerde ayaklarda morarma, titreme, huzursuzluk gibi belirtiler olabilir.  Nadiren havaleye doğru gidebiliR. Ayrıca bulantı, kusma, şuur kaybı, sayıklama ve baş ağrısı da görülebilir.

Genellikle döküntüler pembe renklidir çocukların gövdesinden başlar ve kollara doğru yayılır diğer çocukluk çağı döküntüleri baş boyundan başlar. Bu en önemli farktır. Döküntüler kalıcı iz bırakmaz ve 2-3 günde geçer. Hastalık damlacık yoluyla yani aksırık, hapşırma ve öksürme yolu ile havaya saçılan balgam zerreciklerinin solunması ile bulaşır. Özellikle altıncı hastalık geçiren bebeklere diğer bebeklerle temas ettirmemek gerekir çünkü onlara da bulaşabilir. Altıncı hastalık çık geçiren çocuğunuz var ise genel hijyen kurallarına dikkat ediniz. Oyuncakları vs temizlenmeli ve diğer çocuklar temas etmemelidir.

Döküntülü hastalık geçiren çocuk mutlaka hekime gösterilmelidir. (Aile yada çocuk hekimi)


BU YAZIYI OKUYANLAR ŞU YAZILARI DA OKUDU !!!
Günün En Çok İzlenen Sağlık Videosu
Son Dakika Hava Durumu Uyarıları