Pegan Diyeti Nedir ? Son Günlerin Popüler Diyeti

PEGAN DİYETİ NEDİR ?

PEGAN DİYETİ NEDİR ?

Pegan Diyeti dedik evet.  Hayır yanlış anlamadınız. Vegan diyetini yanlışlıkla pegan diyeti olarak yazmadık. Son zamanların en meşhur ve trend diyeti pegan. Giderek popülaritesi artıyor.

PEKİ NEDİR BU PEGAN DİYETİ

Aslında vegan diyeti ile paleo diyetinin karışımı bir diyet. O zaman gelin vegan diyeti nedir önce ona bakalım. Daha sonra paleo diyetine bakalım. Sonra da bu ikisinin karışımı olan pegan diyetini açıklayalım.

VEJETARYEN DİYETİ NEDİR ?

Hayvansal gıdaları yemeyen kişilere vejetaryen denilmektedir. Üçe ayrılır:,

  1. Ovo vejetaryen: Bunlar yumurta tüketen ve diğer tüm hayvansal gıdaları tüketmeyen vejeteryanlardır.
  2. Lakto vejetaryen : Süt ve süt ürünleri hariç diğer hayvansal ürünleri tüketmeyen vejeteryanlardır. Yumurta’da yemezler
  3. Lakto-Ovo Vejetaryen : Bunlar ise hem süt ürünleri, hemde yumurta tüketen tanımlayanlardır. Bunun dışında hiç bir hayvansal gıdayı tüketmezler. Büyük çoğunluk bu gruptadır.

VEGAN DİYETİ NEDİR ?

Veganlara ise çok katı vejetaryen denilebilir. Et endüstrisine tamamen karşıdır. Hayvanlar üzerinde deney yapılarak elde edilen ilaç, makyaj ürünleri, kürk, deri ve yün gibi ürünlerini bile kullanmazlar. Kökü olup meyve vermeyen sebzelerin tüketilmesini de reddederler. Çünkü onlara göre kökü olan sebzeyi topraktan koparmak da bir cinayettir. Temel felsefe hayvanların ve bitkilerin yaşama potansiyeli olanlarını tüketmeme üzerine kuruludur.

VEGAN VEJETARYEN AYRIMI ÖZET:

Vejetaryen daha az katıdır. Bazı hayvansal ürünleri sınırlı tüketebilirler. Veganlar ise çok katıdır. Hayvansal ürünler, yaşama potansiyeli olan köklü bitkiler ve hayvanların üzerinde denenen ilaçlar, hayvan kÜRKkleri ve makyaj ürünleri, deri ve hayvanlardan elde edilen yünü dahi kullanmazlar. Aradaki temel fark vejetaryen beslenme biçimi, veganlık ise hayat felsefesi ve hayata bir bakış açısıdır.

PALEO DİYETİ NEDİR ? ( TAŞ DEVRİ DİYETİ )

Paleolitik diyet: paleolitik çağda yani taş devrinde yaşayan insanların yediği yabani bitkiler ve hayvanlar ile beslenmeyi taklit etme üzerine kurulu bir diyet türüdür. Taş devri diyet olarakta anılır. Ana amaç şu: Taş devrinden yediğimiz ve uzun yıllar vücudumuzun aldığı bize yakın besinleri alıp, işlenmiş olan yeni, modern ve vücudumuzun yadırgayacağı besinlerden uzak durmaktır. Diyetin en önemli unsurlardan bir tanesi Paleolitik zamanında bulunmayan yiyeceklerden uzak durmaktır.

Bu diyette, işlenmemiş olarak elde edilebilecek ürünleri tüketmek gerekiyor. Taze meyve ve sebzeleri mevsiminde tüketmek esas. Bu sebze ve meyveleri yerken çiğ ya da buharda az pişmiş olarak tüketmeye özen göstermek temel ama. Havuç, bezelye ve patates şeker içerdiği için bu sebzeleri çok fazla tüketmemek gerekiyor. Yüksek lifli besinleri tüketmek gerekiyor. Et tüketilebilir. Kesinlikle az tüketilmelidir. Ama işlenmiş yağda pişirilmiş olmamalıdır. Ayrıca yumurta tüketilebilir. haftada iki defayı aşmamak şartıyla baklagiller, tereyağı gibi hayvansal yağlar, keten tohumu, Hindistan cevizi, zeytinyağı, soğan ve sarımsak, işlenmemiş fındık, badem, ceviz gibi kabuklu kuru yemişler bu diyete uygun besinler dendir. Ancak bunları aşırı değil az tüketmek gerekiyor. Süt ürünleri bu diyette tüketilmiyor.

GELELİM PEGAN DİYETİNE ? PEGAN DİYETİ NEDİR ?

Pegan diyeti paleo+vegan karışımı bir diyet. Bitki ağırlıklı beslenmemiz gerektiğini ve yeterince protein tüketilmesi gerektiğini savunan Pegan Diyeti, vegan diyetlerden farklı olarak hayvansal ürünlere de yer veriyor. Dengeli ve mevsimsel beslenmek gerekiyor. İşlenmiş ve hormonlu gıdalardan uzak durmak gerekiyor. Bitki ağırlıklı beslenmek gerekiyor. Hayvansal gıdaları az tüketmek felsefesi üzerine kurulu. Diyetin temelinde sebze bulunuyor.

Pegan diyeti paleo, vegan ve sağlıklı beslenmenin temelinde olduğu gibi dengeli, mevsimsel, organik, hormon ve kimyasaldan uzak bir beslenme şeklini benimsiyor. Bitki ağırlıklı beslenmemiz gerektiğini ve yeterince protein tüketilmesi gerektiğini savunan Pegan Diyeti, vegan diyetlerden farklı olarak hayvansal ürünlere de yer veriyor. Diyetin merkezinde sebzeler var. ,Meyveler, tahıllar ve baklagillerin yeri bu diyette çok az yada sınırlı. Gluten içeren tahıllar, glisemik yükü yüksek meyveler ve süt ürünleri ise bu diyette yenilmemesi gerekenler sınıfında.

PEGAN DİYETİNİN ÖZETİ:

  1. Protein ve kas yapımı için az ve dozunda hayvansal gıda tüketilebilir. çünkü kaslar protein olmadan yenilenemez. Pegan diyetini yapanların tercihi hayvanın suni yemle, küspeyle beslenmemesi ve organik otla beslenmiş olmasıdır. Suni yemle beslenen hayvanları sindirirken açığa çıkan kimyasallar insan sağlığına zararlı. Bursdaki ayrımın sebebi bu. Ayrıca civa oranı az omegadan zengin balıklar yenmeli.
  2. Tahıl Az tüketilmeli ve glutenden uzak durulmalıdır.
  3. Baklagiller az tüketilmeli. Şekeriniz var ise hatta hiç tüketilmemelidir.
  4. Sebzeler bu diyetin merkezinde. Tabağımızın % 75 i sebzeden oluşmalı. Geri kalan % 25 protein ve yağ olmalı. Örneğin et.
  5. Bu diyette vegan ve taş devri diyeti gibi sütten uzak durulması öneriliyor. İnek sütünden uzak durunuz. Az miktarda keçi sütü kemikler için tüketilebilir.
  6. Sağlıklı yağlar bol miktarda tüketilmeli. Kuru yemişler, zeytinyağı, avokado, doğal tereyağı, yumurta sarısı tüketilebilir. Ayçiçeği, kanola, mısır özü ve soya yağı gibi Omega-6 zengini rafine sıvı yağlar tüketilebilir.

BU YAZIYI OKUYANLAR ŞU YAZILARI DA OKUDU !!!
Günün En Çok İzlenen Sağlık Videosu
Son Dakika Hava Durumu Uyarıları