Polikistik Over Hastalığı Teşhis ve Tedavisi

POLİKİSTİK OVER SENDROMU KADINLARDA BÜYÜK PROBLEMLERE YOL AÇIYOR …
Yumurtalıklarda meydan gelen çok sayıda kistin yarattığı sonuçlara polikistik over sendromu denir. Bunun sonucu olarak santral sinir sistemi, hipofiz bezi, yumurtalıklar, böbreküstü bezi ve diğer dokular arasındaki etkileşimlerin bozulması ortaya çıkar. Bu da çeşitli belirtilere yol açar.

Belirtiler
1. Kısırlık (Yumurtlama Olmaması)
2. Adet düzensizliği (Özellikle adet gecikmesi)
3. Tüylenme artışı, saç dökülmesi ve akne (sivilce)
4. Rahim kanseri ve muhtemel meme kanseri riskinde artış
5. Kalp-damar hastalıkları riskinde artış
6. İnsülin artışı mevcut olan kadınlarda şeker hastalığı riskinde artış
7. Sivilce de artma
8. Kilo Artışı
9. Aşırı tüylenme
10.Yorgunluk
11.Testesteron artışı

TEŞHİS
Over ultrasnonografisi ile konur. Ayrıca teşhise yardımcı hormon testleri istenir. Kanda erkeklik hormonu olan androjen ölçümü ve artmış olması ve LH ve FSH bakılır. LH / FSH oranı 3 den büyükse polikistik over lehine bir bulgudur. Ayrıca adetin 21. günü bakılan progesteron değeri yumurtlama olup olmadığının gösterir.

TEDAVİ:
1. Kilo fazalılığı var ise bununla mücadele edilir. Çünkü polikistik over şişman olan kişilerde insülin direnci ve aşırı insülin salınımına sebep olur. Buda erkeklik hormonlarının artışına ve kısırlığa sebep olur. Ayrıca tüylenme de artar. Kilo kontrolü önemlidir.
2. Mefmorfin etkin maddesi içeren ilaç doktorunuz tarafından kısırlığın çözümüne yardımcı olması bakımından önerilebilecek yeni nesil bir tedavi yönetimdir. Bu ilaç hem şeker hastalarında hemde polikistik over sendromu olan hastalarda kilo verdirmek için kullanılır. Zayıflayan hastalarda yumurtlama olasılığı artar.
3. Sivilce
3. Polikistik Over hastaları şeker kalp krizi ve inmeye karşı yüksek riske sahip oldukları için hayat tarzı değişiklikleri bu riskleri azaltacaktır.

Bunlar
-Kilo verme
-Egzersiz
-Sigarayı bırakma
-Kilo verme (ideal kiloda olma)

SİVİLİCE VE TÜYLENME İLE MÜCADELE
Hamile kalmayı düşünmeyen hastalarda hekiminiz östrojen ve progesteron içeren ilaçları deneyebilir. Östrojen erkeklik hormonu seviyesini düşürerek kıllanma ve sivilce sorununu çözebilir. Ancak çocuk isteyen çiftlerde bu tedavi uuygulanmaz. Ayrıca laser epilasyon ve tüy dökücü kremler kullanılabilir.

HANGİ DOKTORLARA GİTMELİ ?
Kadın Hastalıkları ve Doğum, Endokrin uzmanı ve cildiye hekimine başvurmak gerekebilir.

PEKİ Polikistik Over hastaları ÇOCUK SAHİBİ OLABİLİR Mİ ?
EVET. Öncelikle kilo verme gerekir. Kilo veren hastların yumurtlama ve hamile kalma olasılıkları artar. Ancak kilo vermenize rağmen hamilelik olmuyorsa doktorunuz yumurtlamayı provoke eden ilaçlar verir ikinci aşamada. Ama yine sonuç alınmaz ise aşılama tedavisi yapılır. 3 defa aşılama denenmesine rağmen olmuyorsa tüp bebek tedavisine geçilir.

HANGİ HASTALIKLAR ve HANGİ KANSER AÇISINDAN Polikistik Over hastaları RİSKLİ GRUPTA ?
-Polikistik Over hastalarında rahim kanseri riski normal kişilere göre daha yüksektir.
-Şeker hastalığı
-İnme
-Kalp Damar Hastalıkları

UNUTMAYIN !!! POLİKİSTİK OVER HASTALIĞINDA ALTIN KURAL KİLO VERMEKTİR.


BU YAZIYI OKUYANLAR ŞU YAZILARI DA OKUDU !!!
Günün En Çok İzlenen Sağlık Videosu
Son Dakika Hava Durumu Uyarıları