Sigaranın Bağışıklık Sisteminde Yarattığı Hasar Ne Kadar Devam Ediyor?

Institut Pasteur’den bilim insanları tarafından yapılan yeni bir araştırma, sigaranın bağışıklık sistemi üzerinde uzun süreli olumsuz bir hafıza oluşturduğunu ve bu etkinin sigarayı bıraktıktan sonra bile yıllarca devam edebileceğini ortaya koydu.

Araştırmada, 1.000 sağlıklı gönüllü üzerinde yapıldı. Bilim insanları, sigara içenlerin, bıraktıktan sonra bile bazı savunma mekanizmalarında etkiler olduğunu gözlemlediler. Bu bulgular, sigaranın sadece kısa vadede değil, uzun vadede de bağışıklık sistemini zayıflattığını gösteriyor.

Sigaranın bağışıklık sistemi üzerindeki etkileri arasında uyarıcı tepkiyi güçlendirmesi ve bağışıklık hafızasında yer alan bazı hücrelerin aktivitesini düşürmesi yer alıyor. Bu da enfeksiyonlara karşı daha savunmasız hale gelmeye yol açıyor.

Araştırma, sigaranın vücudun enfeksiyonla mücadele yeteneğini hemen ve zamanla azalttığını ve aynı zamanda romatoid artrit ve lupus gibi otoimmun hastalıklarla yada iltihaplanmayla ilişkili kronik hastalıklara yakalanma riskini artırabileceğini ortaya çıkarıyor.

Sigarayı bıraktıktan sonra uyarıcı tepki hızla normale dönse de, adaptif bağışıklık üzerindeki etkisi 10-15 yıl sürebiliyor. Bu uzun süreli etkilerin, sigara dumanındaki zararlı maddelerin DNA üzerinde bıraktığı kalıcı izlerle bağlantılı olabileceği düşünülüyor. Yani sigara DNA’ya zarar veriyor ve bu kalıcı etkiler yıllarca devam ediyor. Buna epigenetik yan etkiler deniliyor.

Bu araştırma, sigaranın hem sağlıklı hem de hasta bireylerin bağışıklık sistemini nasıl etkilediğine dair önemli bir katkı sağlıyor. Sigarayı bırakmanın sadece genel sağlık için değil, bağışıklık sistemi için de önemli bir fayda sağlayacağını gösteriyor.

Kaynak :

BU YAZIYI OKUYANLAR ŞU YAZILARI DA OKUDU !!!
Günün En Çok İzlenen Sağlık Videosu
Son Dakika Hava Durumu Uyarıları