Son Dakika Sağlık Haberleri (Ekim 2023)

  • Amerika Birleşik Devletleri’nde beyin ölümü için yeni kılavuz hazırlandı. Buna göre hekimler beyin fonksiyonlarını geri kazanma ihtimali olmayan ve nedeni bilinen komada olan, beyin sapı refleksleri tepki vermeyen ve kendi başına nefes alamayan, solunumu kalıcı olarak durmuş kişilere beyin ölümü teşhisi koyabilecek.

  • Türkiye’de Meme Kanseri Artıyor! uzmanlar açıkladı: Türkiye’de Her 4 kadından biri meme rahatsızlığı şikayetiyle doktora başvuruyor. Türkiye’de her yıl 25 bin kadına ilk defa meme kanseri teşhisi konuyor.

  • Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’dan uyarı: “Meme kanseri, tüm kanserlerin yüzde 11.7’sini oluşturacak şekilde, artık ilk sıraya yükselmiş durumda” uyarısını yaptı.

  • Nijerya Sağlık Bakanı, difteriden çok sayıda ölüm üzerine açıkladı: difteriye yakalanan çocukların yüzde 98’inin aşısız olduğunu belirtti. Nijerya’da Aralık 2022’den bu yana 7 binden fazla difteri vakası tespit edildi ve çoğu çocuk 450’den fazla kişi hayatını kaybetti.

  • Harvard ve Oxford Üniversitesi araştırmacıları, COVID-19 ve diğer virüslerin tehdit edici yeni türlerini tahmin etmek için yapay zekadan yararlanıyor. Sistem, COVID-19’un 2023 yılında ortaya çıkacak olan 12 varyantını doğru bir şekilde tahmin etti ve bunlardan üçünün Delta varyantından daha tehlikeli olduğunu belirledi.

  • Yapılan yeni araştırmanın sonucuna göre akciğer kanseri, kadınlarda kanser nedeniyle ölümlerin en yaygın ikinci nedenidir. Sigara içen kadınlarda akciğer kanseri erkeklere göre daha sık görülür. Düşük doz tomografi (LDCT) akciğer taraması, akciğer kanserinin erken teşhis edilmesinde en etkili yöntemdir. Düşük doz tomografi (LDCT) akciğer taraması, sigara içen kadınlarda ve sigara içmiş ve bırakmış kadınlarda akciğer kanseri ölümlerini %20’ye kadar azaltabilir. Erken teşhis % 20 ölümleri azaltabilir sonucu çıkıyor.

  • Neanderthal genlerine sahip kişiler ağrıya daha duyarlı ! Yeni yapılan bir araştırmaya göre modern insanların yaklaşık %10’unun Neanderthal genlerine sahip olduğu bulundu. Neanderthal genlerine sahip kişiler, özellikle iltihaplanma ile ilişkili ağrıya karşı daha duyarlı olduğu ortaya çıktı. Bu bulgunun, modern insanların Neanderthal genlerinden hangilerinin ağrıya duyarlılığı etkilediğini anlamamıza yardımcı olabileceği düşünülüyor.

  • Yapay Zeka Doku Yaşını Buluyor ! Acta Neuropahholica dergisinde yayınlanan bir makaleye göre HistoAge isimli bir yapay zeka algoritması beyin yaşını ve süreçsel değişimini mükemmel analiz ediyor. HistoAge, bir doku örneğinin mikroskopik görüntülerini analiz ederek, hücrelerin boyutunu, şeklini ve dağılımını değerlendirir. Doku örneğinin yaşını buluyor. Ayrıca HistoAge, yaşlanma ile ilişkili hastalıkların teşhisi ve tedavisinde kullanılabilir. Kanser açısından da önemli teşhisler koyabilir. 700 örnekte çalışma yapıldığı bildiriliyor.

  • Kuş Gribine dayanıklı Tavuklar İçin Genetik Çalışma : Cornell Üniversitesi’nden bir araştırma ekibi, tavukların genomunda gen düzenlemesi yaparak kuş gribine dirençli tavuklar geliştirmeye başladıklarını bildirdiler. Kuş gribine dirençli tavuklar geliştirmenin, küresel gıda güvenliği ve insan sağlığı için önemli bir potansiyele sahip olduğunu belirtiyor. Kuş gribi, tavuklar, hindiler ve diğer kuşları etkileyebilen ölümcül bir hastalıktır. İnsanlara da bulaşabilir ve ciddi hastalık veya ölüme neden olabilir.

  • Parkinson için erken teşhis : F-AV-133 sentetik bir madde kullanılarak Parkinson Hastalığı yıllar önce anlaşılabilecek. Henüz klinik kullanım başlamasa da ilerde F-AV-133 verilerek beyinde sorun yaratan nöronlara bağlanma olursa ilerde kişinin Parkinson hastalığına yakalanma riski olduğu söylenebilecek.

  • Yumurta alerjisinde yeni bir tedavi yöntemi olan “Yumurta Merdiveni”, çocuklara fırınlanmış yumurta ürünleri verilerek yumurtanın alerjenik özelliğin azaltılması ve toleransın artırılması esasına dayanıyor. Bu yöntemle yumurta alerjisi olan çocukların %80’inde başarı sağlandığı bildiriliyor

  • RSV virüs Grip ve Covid-19 dan daha tehlikeli olabiliyor: Amerika Birleşik Devletleri’nde Yapılan bilimsel araştırmalarda yetişkinler arasında RSV (respiratuar sinsityal virüs) den hastaneye yatma oranı Grip  (influenza) ve Covid-19 a göre daha az. Ama RSV için yatan kişilerin hastalıkları grip ve Covid-19 dan daha ağır geçiyor. Buda RSV aşısının önemini artırıyor.

  • Yunanistan’da Batı Nil virüsü sebebiyle hayatını kaybedenlerin sayısı 20’ye yükseldi. Batı Nil virüsü, vahşi kuşlar ve sivrisinekler tarafından taşınan bir virüstür. İnsanlara genellikle enfekte sivrisinekler tarafından ısırılarak bulaşır.

  • Farklı Hayvanlar arası genetiği değiştirilmiş organların  nakli umut olabilecek mi ? Nature dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, genetiği değiştirilmiş bir domuz böbreği, bir maymuna başarıyla nakledildi. Maymun 2 yıl yaşadı Bu organ nakli bekleyenler için çığır niteliğinde bir buluş olabilir.

  • Melanom kadar sık deri kanserleri varmış ! Avrupalı Dermatologların açıklamalarına göre melanom, artık cilt kanseri ölümlerinin önde gelen nedeni değil. Melanom dışı cilt kanserleri daha yaygın ve tedavi edilebilir. Melanom dışı kanserler artık tüm vakaların 4 de 3 ü olarak rapor edildi.

  • Lancet dergisinde yapılan yayına göre 2050 yılına kadar dünya genelinde inme sayıları %50 artacak. 2050 yılına kadar dünya nüfusu yaşlandığı için yaş inme yani felç konusunda bir risk. Ayrıca kalp damar hastalıkları ve diğer hastalıklarda inme riskini gittikçe artırıyor.

  • Difteri Salgını : Nijerya’da 117 çocuk difteri salgınından hayatını kaybetti

  • Mısır!a Tebrikler. Hepatit C için Mısır Gayreti : Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 2023 yılı Ekim ayı itibariyle Mısır’ı, hepatit C’nin ortadan kaldırılması çalışmalarında altın seviye statüsüne ulaşan ilk ülke olarak onayladı. Bu, Mısır’ın 2030 yılına kadar hepatit C’yi ortadan kaldırma hedefine ulaşma yolunda önemli bir ilerleme olarak görülüyor.

  • Meme Kanseri için çığır açabilecek erken muayene robotu: Bristol Üniversitesi’ndeki tıp mühendisleri, meme kanserini tespit etmek için kullanılabilecek beş parmaklı bir robot geliştirdi. Araştırmacılar, robotun ileride eczanelerde veya alışveriş merkezlerinde tıpkı tansiyon ölçen küçük makineler gibi kullanılabileceğini söylüyor.

  • Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde “Uzun Dönem Çocukluk Çağı Kanserleri İzlem Polikliniği” hizmete açıldı. Burada kanser tedavisi biten çocukların izlemi yapılacak. Uzun dönemde ortaya çıkacak yan etkilerin kontrol edilmesi ve izlenmesi amaçlanıyor.

  • Türkiye’de Meme Kanseri Dünyaya göre erken başlıyor: Konunun uzmanları belirtti : “Meme kanseri Türkiye’de, dünyadaki ortalama görülme yaşından 10 yıl daha erken görülüyor.” Bu durum meme kanseri konusunda erken teşhis ve toplumun farkındalığının ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.

  • İngiltere’de Sigara Tedbirleri : İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, gelecek nesilleri sigaranın zararlarından korumak amacıyla yasa çıkaracaklarını belirterek, sigara satın alma yaşının her yıl yükseltilmesini planlandıklarını bildirdi.

  • Türkiye’de bir ilk: Sabancı Üniversitesi TÜBİTAK ve Hacettepe Üniversitesi fizik tedavi ve Rabbitasyon Kliniğinin işbirliği ile, inme geçiren hastalara robotik el uygulaması yapıldığı ve hastaların robotik ellerle çeşitli oyunlar oynayarak bu tedavilerinin yapıldı açıklandı.

  • Printer ile yapay zeka insan derisi yapıyor. Kuzey Carolina Wake Forest Üniversitesi’ndeki bilim insanları, biyolojik olarak tasarlanmış insan derisinin neredeyse mükemmel bir kopyasını yarattılar. Yeni cilt, yapay zeka eşliğinde ve 3D yazıcı tipi biyolojik bir cihazda yapılıyor. Mürekkep olarak ise insan derisi hücreleri kullanılıyor. Yazıcı, yeni kan damarları oluşturan ve cildin yenilenmesine ve yapısını onarmasına yardımcı olan bir cilt üretmeyi başardı.

  • 10 Çocuktan biri erken doğuyor. Dünya Sağlık Örgütünün Raporuna göre, “2020’de tahminen 13,4 milyon bebek erken doğdu. Bu da Dünya da tüm genelinde yıllık canlı doğumların yaklaşık 10’da 1’ine denk geliyor. Erken doğum bebek ölümleri ve ileriki yaşlarda bir çok soruna sebep olabiliyor.

  • Yazıcı ile sinir ağı yapıldı: MIT ve Hindistan Teknoloji Enstitüsü Madras’tan araştırmacılar, 3D baskı teknolojisini kullanarak canlı beyin hücrelerinden bir sinir ağı oluşturmayı başardılar. Bu çalışma, beyin hastalıklarını araştırmak ve tedavi etmek için yeni yollar açabilir.

  • Kadınlar uykunuza dikkat edin! Amerika Birleşik Devletlerinde 2001 ila 2017 yılları arası, 25 ile 42 yaş aralığında, 66 bin 122 katılımcıyla, on altı yıl boyunca bir uyku araştırması yapıldı. Çıkan sonuçlara göre, günde 7 ila 8 saatten daha az uyuyan kadınlarda hipertansiyon geliştirme riski, önemli ölçüde daha yüksek bulundu.

  • Sıtma Aşısı Müjdesi : Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü T. Ghebreyesus, sıtma riski taşıyan çocuklarda hastalığın önlenmesi için R21/Matrix-M adı verilen ikinci bir sıtma aşısını önerdiklerini duyurdu. İlk Aşı 2 yıl önce tavsiye edilmişti. İlk aşının ismi RTS,S idi ve yaygın olarak kullanılması tavsiye edilmişti.

  • Bangladeş’te rekor sayıda dang humması salgınında 1.000 ölüm kaydedildi.

BU YAZIYI OKUYANLAR ŞU YAZILARI DA OKUDU !!!
Günün En Çok İzlenen Sağlık Videosu
Son Dakika Hava Durumu Uyarıları