Yeni Çalışma: Uzamış Covid Beyin Hasarına Yol Açıyor mu ?

Uzun COVID, COVID-19’dan kurtulduktan sonra haftalar veya aylar boyunca devam eden semptomlara verilen isimdir. Baş ağrısı, yorgunluk, hafıza problemleri, beyin sisi, koku kaybı ve konsantrasyon zorluğu gibi birçok farklı semptomu olabilir. Bilim adamları uzun süredir, bazı insanlarda Covid’in neden uzamış Covid’e dönüştüğüne dair araştırmalar yapıyor. Uzamış yani uzun Covid’in sebepleri bulunmaya çalışılıyorlar.

Bu bağlamda yapılan yeni bir araştırmaya göre, uzun COVID’in arkasında beyin hasarı yatıyor olabilir. Araştırmacılar, COVID-19 geçirmiş kişilerde beyin hasarı belirteçlerinin yükseldiğini buldular. Bu belirteçler, enfeksiyondan aylar sonra bile devam ediyordu. COVID-19’un sinir sistemi üzerinde etkili olduğu açıktır ve bazı durumlarda bu etki uzun bir süre devam edebiliyor. Bu yeni çalışma, COVID-19’un yarattığı etkilerin, beyin yaralanmalarına benzer olabileceğini göstermektedir. Covid’in direk kendisinin iltihaplanmayla etki etmediği,  ancak inflamasyon denilen anormal bağışıklık cevabının beyne hasar verebileceği düşünülüyor.

COVID-19 veya ilgili semptomlarla hastaneye kaldırılan 203 hasta ile enfeksiyonu olmayan 60 kişiyi karşılaştıran araştırmacılar, enfekte olanlarda dört adet beyin hasarı biyobelirtecisinin (biyolojik değişimin temel işaretleri) yükselmiş seviyelerini gözlemledi. Dahası, bu beyin hasarı işaretlerinden ikisi iyileşme döneminde de devam etti, bu da COVID-19 enfeksiyonu geçtikten sonra bile devam edebileceklerini düşündürüyor.

Bu bulgu, uzun COVID’in neden bu kadar uzun süre devam ettiğini açıklamaya yardımcı olabilir.  Uzun COVID hala tam olarak anlaşılmış bir durum değil. Ancak bu araştırma, beyin hasarının uzun COVID’in bir sonucu olabileceğini gösteriyor. Bu bilgi, uzun COVID’in tedavisi için yeni yollar geliştirilmesine yardımcı olabilir.


BU YAZIYI OKUYANLAR ŞU YAZILARI DA OKUDU !!!
Günün En Çok İzlenen Sağlık Videosu
Son Dakika Hava Durumu Uyarıları