Yeni Çalışma: Yetersiz Uyku Felç ve Bunama Riskini Artırıyor mu ?

Yeni bir bilimsel çalışma, yetersiz uykunun sessiz sedasız beyin hasarları ile önemli ölçüde ilişkili olduğunu gösteriyor. Bu hasarlar, ilerleyen yaşlarda felç ve demans riskini artırıyor. Araştırmacılar, Amerikan Kalp Derneği’nin “Yaşamın Temel 8 İlkesi”ne göre, yetersiz uykuyu gecede yedi saatten az veya dokuz saatten fazla uyku olarak tanımlamışlar.

Yetersiz uyku, kalp hastalığı, obezite ve depresyon dahil olmak üzere birçok kronik sağlık sorununa yol açabilir. Bu yeni araştırma, beyin MR görüntülemesi yoluyla, az uyku, yeterli uyku ve çok uykunun beyaz cevher hiperintensitesi ve fraksiyonel anizotropi adı verilen beyin sağlığı belirteçlerini nasıl etkilediğini inceledi.  Bu belirteçler, felç ve demans riskini gösterir.

Araştırmacılar, İngiltere Biyobankası’ndan 40-69 yaşları arasındaki yarım milyondan fazla katılımcının verilerini kullandı. Bu veriler arasında katılımcıların ortalama uyku süresini de içeren görüşmeler ve gündüz uykuları da bulunuyor. Bu görüşmelerden dokuz yıl sonra, İngiltere Biyobankası rastgele yaklaşık 40.000 katılımcıyı beyin MR görüntüleri çektirmek için seçti.

Ekip, az uykunun, optimal (ideal) uykunun ve çok uykunun beynin beyaz cevherin nasıl etkilediğini değerlendirdi. Analizlerinin ardından, yetersiz uykunun kötü beyin sağlığı ile önemli ölçüde ilişkili olduğunu buldular. Yetersiz uykunun sessiz beyin hasarları ile ilişkili olduğu tespit edildi. Bu sessiz ve sinsi hasarlar, felç ve demans riskini artırıyor.

Araştırmaya katılan uzmanlar, orta yaşlarda uyku alışkanlıklarımızı değiştirip düzeltmenin, ilerde beyin sağlığınız açısından çok önemli bir zaman dilimi olacağını da  vurguluyor. 


BU YAZIYI OKUYANLAR ŞU YAZILARI DA OKUDU !!!
Günün En Çok İzlenen Sağlık Videosu
Son Dakika Hava Durumu Uyarıları