Zeka Artırılabilir mi ? Beyin Performansı Nasıl Artırılır?

ZEKA SABİT MİDİR ?

Eski anlayış ve yaklaşımlara göre zeka doğuştan gelir ve geliştirilemez fikri ön plandaydı. Ancak yeni ve modern yaklaşımda zekanın gelişebildiği ve beynin performasının arttığı ortaya çıktı

ZEKANIN TANIMI

insanın düşünme, akıl yürütme, nesnel gerçekleri algılama, kavrama, yargılama ve sonuç çıkarma yeteneklerinin tümü. Kısaca adaptasyon yeteneği.

BEYİN PERFORMANSINI ve ZEKAYI ARTIRICI VE UYARICI FAKTÖRLER

Beslenme: Protein açısından zengin besinler ve B vitaminleri (özellikle B12) vitamini yarar sağlıyor. Düzenli kahvaltı yapmak da zihinsel performansı artırıyor; gazlı içecekler tam tersi etki yapıyor. Balık yemek ve beyin ve zeka üzerine artırıcı etkiye sahip.

Egzersiz: Yürüyüş ve ağır kaldırma egzersizi beyin üzerine uyarıcı etkiye sahip. Ayrıca bisiklet sürme yine pozitif etkiye sahip. Yoga ve pilates yapmaya çalışın. Bunların zeka üzerine çok pozitif etkisi oluyor.

Stres: Başta şaşırabilirsiniz. Sanki kulağa yanlış gibi geliyor. Ama stresli yaşam beyni daha çok uyarıp zekaya olumlu katkıda bulunuyor. Ama stres iki tarafı keskin bıçak. Öte yandan psikolojiyi bozuyor, bağışıklık sistemini düşürüyor. Stres az ve dozunda olursa olursa iyi ama belli bir dozu geçtiğinde zarar veriyor. New York Buffalo Üniversitesi’nin yaptığı araştırmaya göre stres, kortizol hormonu salgılanmasını artırarak öğrenmeyi kolaylaştırıyor. Hafızayı güçlendiriyor. Özellikle çocuklarda zeka gelişimine katkı sağlıyor.

Müzik: Müzik ve özellikle klasik müzik ve bilhassa Mozart dinlemenin matematiksel zekâyı artırdığı ve müzik derslerinin, çocukların IQ”sunu yükselttiği belirlendi. Ancak pop müziğin böyle bir etkisi görülmedi.

Okuma: Okuma, yeni deneyim gibi bilgi girişiyle zekayı olumlu etkiler. Anlama ve idrak etmem ise önyargılar ya da ezberler üzerine değiştirici etki yapar.

Zeka Oyunları: Bazı zeka oyunları, bulmacalar, hafıza oyunları, örgü örme, sözlükten bilmediğiniz kelimeleri bulmak ve ezberlemek zekayı geliştiriyor ve Alzheimer riskini azaltıyor.

Uyku: Düzenli uyumak zekanın gelişimi üzerine pozitif etki sağlıyor.

Alkol ve kafein: Alkol ve kafein beyin performansını ve zeka üzerine negatif etkide bulunuyor. Bunları azaltarak zeka ve beyin performansınızı artırabilirsiniz.


BU YAZIYI OKUYANLAR ŞU YAZILARI DA OKUDU !!!
Günün En Çok İzlenen Sağlık Videosu
Son Dakika Hava Durumu Uyarıları