Altın Kollu Kahraman James Harrison : 2.4 milyon Bebeğin Hayatını Kurtardı

Hikaye şöyle başlıyor. 1951 yılında 14 yaşında olan James Harrison,  ameliyat oluyor. 3 ay hastanede yatıyor. Ve 13 kere kan nakli sayesinde hayatı kurtuluyor. Kendisi de kan bağışçısı olmaya karar veriyor. 18 yaşına gelince kan vermeye başlıyor. Yıllar içinde James Harrison’un kanında Rh-pozitif bebekleri koruyan nadir bir antikor içerdiği keşfedildi ve hayatını milyonlarca bebeği kurtarmaya adadı. Bu hastalık hamile kadınlarda kan grubuna bağlı uyuşmazlık olarak adlandırılıyor. 60 yılı aşkın bir süre boyunca düzenli olarak kan bağışladı ve tahminlere göre 2.4 milyon bebeğin hayatını kurtardı. “Altın Kol Adam” lakabıyla anılır ve Avustralya’nın bir kahramanı olarak görülür. Ve ayrıca her 3 haftada 1 kan veren bu koca yürekli adam Guinness rekorlar kitabına girmeyi başarmıştır.

Harrison’un verdiği kanda bulunan hücreler tavşan ve farelerde çoğaltılarak monoklonal antikor denilen ilaçlara dönüşür. Kan uyuşmazlığı olan annelere çoğaltılan bu serum verildiğinde bebekte kan uyuşmazlığı tedavi edilmiş oluyor. Bu verilen ilaca RhoGam deniliyor.

Nedir RH kan Uyuşmazlığı

Rh negatif anneler, Rh pozitif bebeklere hamile kaldığında olur. Anne çocuğun kan hücrelerine karşı antikor üretir. Buda çocuğa zarar verir.  Rh uyuşmazlığını önlemek için, Rh-negatif annelere gebeliğin 28. ve 34. haftalarında ve doğumdan sonra 72 saat içinde RhoGam enjeksiyonu yapılır. Bu enjeksiyon, annenin vücudunun Rh antikorları üretmesini önleyerek, Rh uyuşmazlığının gelişmesini engeller.

Kaynak :
Australian Red Cross Lifeblood

BU YAZIYI OKUYANLAR ŞU YAZILARI DA OKUDU !!!
Günün En Çok İzlenen Sağlık Videosu
Son Dakika Hava Durumu Uyarıları