El Üşümesinin Sebepleri ve Altta Yatan Hastalıklar ?

El Üşümesinin Sebepleri ve Altta yatan Hastalıklar ?

El üşümesi özellikle bayanlarda görülen bir sorun. Kışın elinizin üşümesi normal. Ama bazı insanlarda el dört mevsim üşüyebilir. İşte bu durum dikkate alınmalı. Elinizde sürekli bir üşüme varsa ve elleriniz sürekli soğuk ise bunun altında yatan bir hastalık olabilir. Ayrıca kışın aşırı derece üşüme, eliniz önce beyaz daha sonra ise sıcak ortamlara girdiğinizde mos mor kesiliyorsa bu normal değildir. Mutlaka hekime başvurmanız gerekli. İşte el üşümesinin sebepleri:

YETERİ KADAR SU ALAMAMA

Yetişkin bir insanın günde 2-2.5 lite su tüketmesi gerekir. Eğer su tüketiminiz az ise elleriniz üşüyebilir.  Susamasanız bile günde en az 2 litre su tüketmeye gayret ediniz.

SİGARA

Sigara damar yapısını bozan en önemli etkenlerden biridir. Damarların yapısı bozulur ve dokuların beslenmesi azalır. Buda el ve ayaklarda üşümeye sebep olur. Sigara içen, el ve ayak üşümeleri olan, yürürken baldırı ağrıyan yada baldırına kramp giren kişiler mutlaka bir kalp damar hekimine kontrol olmalıdırlar.

YETERSİZ KAN DOLAŞIMI

Kalbin dokulara yeteri kadar kan yollayamaması yüzünden ellerde ve ayaklarda üşüme meydana gelebilir. Özellikle yaşlılarda kalp fonksiyonlarının yavaşlaması sonucunda ellere az kan gider ve üşüme meydana gelir.

STRES VE KAYGI DURUMLARI

Stres ve kaygı durumlarında ellerde ve ayaklarda üşüme meydana gelebilir. Hem aşırı nefes alma, hemde stres hormonları kan dolaşım sistemini değiştirerek kişinin üşümesine sebep olur. Stres halinde adrenalin salgılanır. Buda el ve ayaklara az kan gitmesini sağlar. Stresli bir sınavdan önce ellerimiz üşür.

OBEZİTE (ŞİMANLIK)

Kan dolaşımı yavaşlaması obeziteden de kaynaklanabilir. Çünkü vücut büyüdükçe kalp, özellikle bacak ve ayaklara kan ulaştırabilmek için daha çok çalışır. Buda ellerde üşüme meydana gelir.

B12 EKSİKLİĞİ

Kan yapımında kullanılan bir vitamindir. Eksikliğinde kan yapımı azalır. Buda dokulara daha az kan gitmesini sağlar. Sonuçta el ve ayaklarda üşüme meydana gelir.

RAYNAUD HASTALIĞI

El ve ayak parmakları ve burunda olabilir. Damarlarda aşırı reaksiyon oluşması sonucunda parmaklar önce bembeyaz olur. İlerleyen zamanda beyaz bölge kızarıp morarmaya başlar. Hastalık, parmaklardaki küçük kan damarlarındaki bir aşırı cevap sonucudur. Soğuğa aşırı hassasiyet vardır. Aşırı titreşime bağlı olarak iş hastalığı olarak oluşabilir. El matkabı kullanan ve titreşime maruz kalan kişilerde sık görülür. Buna Reynaud fenomeni denir. Yada başka romatizmal hastalıklara eşlik edebilir. Örneğin periferik vasküler hastalık, Skleroderma, Romatioid Artrit, Sjögren Sendromu, Lupus gibi romatizmal hastalıklarda da benzeri sorunlar yaşanabiliyor. Mutlaka bir romatoloji ve kalp damar uzmanı tarafından görülmelidir.

OTOİMMUN HASTALIĞI OLANLARDA

Bağışıklık sistemimiz bazen bozulur ve yanlış reaksiyon verir. Dışarıdaki mikroplar veya maddeler yerine bağışıklığımız kendi dokularımıza saldırır. Buna oto-immun hastalıklar denir. Bunlar: Periferik vasküler hastalık, Skleroderma, Romatioid Artrit, Sjögren Sendromu, Lupus vs… Bu hastalıklar sırasında elde üşüme atakları olabilir Bu sebeple romatoloji bölümüne elinizi göstermenizde fayda var.

HİPOTROİDİ (TROİT BEZİNİN AZ ÇALIŞMASI)

Troit bezinin yeterli hormon üretememesi durumuna hipotrodi denir. Halk arasında guatr olarak geçer. Bu durumda metabolizma yavaşladığı için tüm vücutta üşüme ortaya çıkar. Ayrıca halsizlik, hareketlerde yavaşlama, konsantrasyon bozukluğu, aşırı uyku, kabızlık, saçlarda dökülme ve depresyon hipotrodinin belirtilerindendir.

ANEMİ

Kan eksikliği olan anemide elde üşüme meydana gelir. Bu yukarda belirttiğimiz gibi B!2 vitamini eksikliği yada demir eksikliğinden olabilir. Kan yapımı yetersiz olduğundan dokulara yeterli kan gitmediği için üşüme ortaya çıkar. Anemi düzeltilirse üşüme geçer. Anemisi olan kişilerde halsizlik, yorgunluk, çarpıntı, çabuk yorulma, nefes nefese kalma gibi belirtiler ortaya çıkar.

ŞEKER HASTALIĞI

Şeker hastalarında damar sisteminin bozulmasına bağlı olarak özellikle ayaklarda olmak üzere ellerdede üşüme meydana gelir. Aşırı kilo alma yada verme durumunuz var, ağzınız kuruyor sürekli su içmek istiyorsanız, canınız sürekli tatlı çekiyorsa, çok yemek yiyorsanız, sık sık idrara çıkıyorsanız, aşırı terlemeleriniz varsa ve yemeklerden sonra uyuklamalarınız var ise hekiminize başvurunuz.

SİNİR HASARLARI ÖRNEĞİN KARPAL TÜNEL HASTALIĞI

Bazen sinir hasarı veya sinir hasarı ile giden hastalıklarda elde karıncalanma ve üşüme meydana gelir. Karpal tünel sendromu ele giden sinirlerin sıkışması sonucu oluşan bir hastalıktır. Bükme işlemi yapan kişilerde ve özellikle ev hanımlarında sık görülür. Bez sıkma, konserve açma veya işi gereği bükme hareketi yapan kişilerde görülür. El siniri sıkışır, elde uyuşma, güçsüzlük ve üşüme ortaya çıkar.

İLAÇLAR

Ergotamin içeren migren ilaçları, hipertansiyon tedavisinde kullanılan Beta Reseptör engelleyicileri, östrojen ihtiva eden haplar da elde üşümeye sebep olabilir.


BU YAZIYI OKUYANLAR ŞU YAZILARI DA OKUDU !!!
Günün En Çok İzlenen Sağlık Videosu
Son Dakika Hava Durumu Uyarıları