Grip Nedir ? Aşısı ve Tedavisi ? Gripten Nasıl Korunabiliriz ?

GRİP NEDİR

Üst solunum yollarında meydana gelen viral bir hastalıktır. Influenza A, Influenza B ve Influenza C virüsleri gripe neden olur. Bu hastalık öncelikle bakteriyel bir hastalık olmadığından öncelikle antibiyotiklerle tedavisi mümkün değildir. Kuluçka süresi 2-3 gündür. 38°C üzerinde bir ateş dikkat çekicidir.

GRİP SEBEPLERİ

İnfluenza A, Influenza B ve Influenza C virüslerinin neden olduğu viral bir enfeksiyon hastalığıdır. Bu hastalık öncelikle bakteriyel bir hastalık olmadığından öncelikle antibiyotiklerle tedavisi mümkün değildir. Ortomiksoviridak virüs ailesindendir.

GRİBİN BELİRTİLERİ

  • Ani Başağrısı
  • 38-39 C ateş
  • Vücutta genel ağrı ve kırgınlık (Sırt, kol, bacaklarda olmak üzere)
  • Yorgunluk
  • Genelde kuru öksürük
  • Bazen burun tıkanıklığı , hapşırma ve -Boğaz ağrısı
  • Üşüme,titreme,terleme

GRİP İLE NEZLE AYNI ŞEY Mİ ?

HAYIR …Aynı şey değil. Aşağıdaki tabloda farklar verilmiştir.

KİMLER GRİP AÇISINDAN RİSK ALTINDA

  • Kalabalık ortamlarda bulunanlar yüksek risk altındadır.
  • Yuvaya giden çocuklar
  • ilkokul öğrencileri
  • Yaşlı ve bakım evi kalanlar ve çalışanlar
  • ileri yaştaki insanlar
  • Kalp ve hipertansiyon hastaları
  • Kronik akciğer hastalığı olanlar
  • Hastanelerde sağlık personeli
  • Diyabeti olanlar (Şeker hastalığı)
  • Böbrek hastalığı olanlar
  • Hemoglobinopatiler denilen kan hastalığı grubundakiler
  • Vücut bağışıklık sisteminda zaaf yaratan hastalığı bulunanlar (İmmünolojik hastalıklar)

PEKİ HASTA KİŞİ İLE TEMASTAN KAÇ GÜN SONRA GRİP OLMA OLASILIĞI VARDIR ?

Gripte kuluçka süresi 2-3 gündür. Yani 2 gün sonrada başlayabilir 3 gün sonrada başlayabilir. Hatta hepimiz grip olduktan sonra hafiye gibi geriye giderek kimden aldık diye suçlu ararız.

PEKİ GRİP HASTALIĞI ORTALAMA NE KADAR SÜRER ?

2 ile 5 gün içersinde geriler. Ortalama 1 hafta sürer. Ancak nadiren 2 haftaya kadar uzayabilir. Bu gibi durumları hemen hekiminizle görüşünüz. Bazen gribin seyrine göre ve vücut direncize göre başka komplikasyonlar olabilir. Hekimiz size ilave ilaçlar verebilir.

GRİP AŞISI

Grip olma riskini azaltmanın diğer bir yolu da grip aşısıdır.

GRİP AŞISININ KİMLERE ÖNERİLİR ?

65 yaş ve üzerindekiler
Grip aşısı kronik kalp ve akciğer hastalığı olan yetişkinler ve çocuklar (astımlı çocuklar da dahil).
Böbrek hastalığı olanlar
Diyabet(Şeker hastalığı olanlar)
Bağışıklık sisteminde yetersizlik veya baskılanma durumları (kanser hastaları, AIDS enfeksiyonu olanlar, organ nakli yapılmış olanlar, steroid ilaç alanlar, kemoterapi ya da radyoterapi uygulananlar)
Kan hastalıkları tedavisi görmüş veya hastanede görmekte olanlar(Hemoglobinopatisi olanlar)
Sağlık personeli ve hastane çalışanları
Okul, fabrika gibi topluluklarda
Bakım evlerinde kalan ve sürekli hastalığı olanların hepsi

GRİP AŞISI NE ZAMAN YAPILMALIDIR ?

Grip aşısı ne zaman yapılmalıdır sorusu herhalde en sık sorulan sorulardandır.
Bizim gibi kuzey yarım kürede yaşayanlarda salgın kış aylarının başlangıcında yapılmalıdır. Bu genelde eylül ekim ve kasım aylarıdır. Ayrıca mart nisan ayında ikinci salgın dönemi olduğundan eylül ekim ve kasımda aşı yapılmayanlar var ise bunlara kış aylarında aşı yapılabilir. Burada ne kadar erken davranılırsa koruyuculuk daha etkin olmaktadır. Her yıl aşı yeniden hazırlanır. Bu sebeple yeni aşıların gelmesi bazı ülkelerde gecikebilir. Yine de ideali eylül ayı içinde yaptırmaktır. Mayıs-Ağustos ayında güney yarım küreye gidecek, kış ve sonbaharda ülkelerinde aşılanmamış kişiler için hekim uygun görürse aşı yapılabilir.

GRİP NASIL BULAŞIR ?

En hayati sorulardan biridir. Gribin nasıl bulaştığını bilirsek bize bulaşma olasığınıda azaltmış oluruz.
En sık Tokalaşma ile bulaşır.
Yakın konuşma
Öpüşme
Kalabalık ortamlarda bulunma
Evet en önemlisi de masumca yapılan tokalaşmadır ve en sık bu yolla geçer. Hasta olan kişilerin burunlarından eline bulaşan virüsü (Örneğin ele burunu silerken bulaşır.) bizler tokalaşarak alırız. Eğer elimiz temizce yıkamazsak virüs elimizi ağzımıza burnumuza götürdüğümüzde bizede bulaşacaktır.

PEKİ TOKALAŞMAYLA GEÇİYORSA NE YAPMALIYIM ?

Normal hayat akışı içinde mecbur kalmadıkça tokalaşmamak belki işe yarar gibi gözüksede tokalaşmak zorunda olduğumuz anlar olacaktır. Daha az sıklıkla tokalaşmak riski azaltacaktır. Ancak hayatta öyle anlar vardır ki tokalaşmanız kaçınılmaz olacaktır. Ancak burda da imdadımıza bilim adamları yetişiyor. El yıkama ile (an az sabunlu su ile 2 dakika) tokalaşsak bile hastalığın geçmesini önleyebiliriz. O zaman korunma salgın dönemlerinde yada hasta olduğunu düşündüğünüz ortamlarda az sıklıkla tokalaşma ve el yıkamaktır.

DAMLACIK ENFEKSİYONU NEDİR?

Aşağıdaki resim hapşıran bir adamın ağzından çıkan damlacıkları göstermektedir. Görüldüğü gibi büyük bir alan yayılan bir durum söz konusu. özellikle tıp fakültelerindede çok sık gösterilen bu resme dikkatinizi çekmek istedik. Ancak damlacık enfeksyonu denilen ve özellikle toplu yerlerde yada yüzünüze hapşırırken ortaya çıkan bu durum “tokalaşmak” kadar virüsü yayabilir.

GRİP İÇİN ACİL DURUMLAR

Aşağıdaki durumlarda
-3 aydan büyük bebeklerde grip var ve yüksek ateş var ise (Havale geçirme riski 3 aydan büyük bebeklerde ateş olduğunda son derece yüksektir.) hemen bir hastane aciline başvurunuz veya 112 ye haber veriniz.
-Grip hastalığını takiben nefes darlığınız var ve kısa kısa nefes alıyorsanız hemen bir hastane aciline başvurunuz veya 112 ye haber veriniz.
-Gripten sonra şiddetli ve geçmeyen baş ağrısı var sa veya Biliç bulanıklığınız var ise bir hastane aciline başvurunuz veya 112 ye haber veriniz.
Ayrıca
-Göğüs, kulak ve sinüzit bölgenizde ağrınız var
-39 C’yi geçen ateşiniz var ise
-Balgamlı öksürük
-Yutkunurken zorlanma ve ağrı

ise hekiminize baş vurunuz.

GRİP TEDAVİSİ

Uzamamış veyahut beraberinde ikincil viral veya bakteriyel enfeksiyonlar olmayan klasik grip tedavisi belirtileri yok etmeye yönelik tedavidir. Bunlar;

-istirahat
-Bol C vitamini ve
-Bol su tüketmenin yanında
-Piyasada anti gribal olarak nitelenen ilaçlar belirtileri hafifletmeye yönelik hekimlerce uygulanır.Bu ilaçlar ağrı kesici ateş düşürücü ilaçlardır. Bunların içinde genelde paracetamol denilen ağrı kesici ve ateş düşürücü vardır.
-Ayrıca burunda kaşıntı ve hapşırık var ise hekiminiz antihistaminikler verebilir. Bu ilaçların birinci jenerasyonu uykuya eğilimi artırır. Bu sebeple araç kullanacaksanız bu ilaçların ikinci jenerasyonunu hekiminiz reçete ettirmeniz gerekmektedir.
-Ayrıca burun akıntısı için dekonjestan denilen akıntı giderici (fıs fıs türü) ilaçları hekiminiz verebilir.
-Eğer öksürüğünüz var ise hekiminiz size öksürük şurubu başlayacaktır.

ANNELER DİKKAT !!! 18 yaşından küçük çocuklarınıza grip sırasına salisilat (Asetilsalisilik asit ) içeren ağrı kesici ateş düşürücüleri rastgele vermeyiniz. Bu ilaçla aniden karaciğer yetmezliği ve grip arasıda ilişki vardır. Ani karaciğer yetmezliği ve karaciğer nakline kadar giden ağır tablolara sebep olabilir


BU YAZIYI OKUYANLAR ŞU YAZILARI DA OKUDU !!!
Günün En Çok İzlenen Sağlık Videosu
Son Dakika Hava Durumu Uyarıları